Hebben jullie ook zo genoten van het WK voetbal? En wat was het weer spannend voor Oranje! Ik heb bijna alle wedstrijden gezien, maar ook bijna alle NOS Studio Brasil-uitzendingen en die van VI Oranje. Zelf kan ik geen bal raken en ben ik eigenlijk helemaal niet zo in voetbal geïnteresseerd, behalve dan dat ik (als geboren en getogen Amsterdammer) ALTIJD voor Ajax ben 🙂 Maar tijdens zo’n toernooi voel ik mijn Oranje-hart extra kloppen.
Uren heb ik voor de buis doorgebracht en mijn overige (vrij besteedbare) tijd werd (en wordt) gevuld met het ontspannen rondvaren in onze opblaasbare rubberboot. En sinds vorige week zijn mijn lief en ik nog een aanwinst rijker: wij huren 200 m2 (moes)tuin. Heerlijke tijdsbestedingen, maar hoeveel tijd blijft er dan voor lézen over? En al helemaal voor het lezen van een boek dat ik nadat ik drie keer opnieuw was begonnen, een beetje onderop de stapel had gelegd? Want dat gebeurde met Alles hiervoor van André Platteel (de Arbeiderspers). Die eerste, overvolle, pagina’s in een setting die ik niet meteen begreep. Ik kon mijzelf er niet toe zetten om verder te gaan.
Plichtsgetrouw als ik ben, begon het maandagavond wel wat te knagen: als je mee wilt doen met de bloggerleesclub Een perfecte dag voor literatuur, dan kun je niet zomaar zeggen dat je geen zin hebt. Dus maandagavond na het eten toch nog maar eens het boek ter hand genomen. En geloof het of niet, maar ik kon het niet meer wegleggen. Ik werd volledig door het boek geabsorbeerd.
Korte samenvatting: een extreem boek. Extreem qua inhoud (wat een verdriet, wat een geweld, wat een aparte personages, met name “de Noor”), extreem qua opbouw (moeiteloos achter elkaar elementen uit verschillende periodes, met daarbij ook nog wisseling in tegenwoordige en verleden tijd qua schrijfstijl), extreem in woordgebruik (prachtige zinnen, mooie metaforen, maar net zo vaak totaal doorschietend in bijna onleesbaar wollige samenraapsels). Enerzijds een briljante roman, zeker als je beseft dat dit het debuut is van André Platteel. Anderzijds een verhaal wat nog meer vragen oproept dan het in de loop van de roman beantwoordt.
Wat ik bijzonder knap aan deze roman vind, is de terloopsheid waarmee een aantal gruwelijkheden de revue passeren. Waar in een “van origine” spannend boek een duidelijke aanloop te merken is naar één of meerdere misselijkmakende onthullingen, heeft Platteel deze elementen weliswaar duidelijk naar voren laten komen, maar het geen hoofdrol in het totaal laten innemen. Voor mij maakt deze stijl dat ik het al lezend wel meekrijg en daardoor over het gedachtegoed van de Noor en de zijnen blijf nadenken, maar zonder dat dit mijn interesse in de hoofdpersoon Jonathan vermindert.
Op het moment dat ik deze blogpost schrijf, is het ongeveer twee uur geleden dat ik Alles hiervoor heb uitgelezen. Ik kan er nog geen afstand van nemen. Ik ben boos dat het boek uit is. Ik wil naar Jonathan toe om te voorkomen dat hij gaat doen wat op die allerlaatste bladzijde overduidelijk in de lucht hangt. Ik wil met zijn prille liefje Bette praten en helpen om een goede balans in hun relatie te leggen. Ik wil met anderen discussiëren over de ideeën en de daden van de Noor. Ik wil ik wil ik wil. Ik wil meer van André Platteel.
Tijdens het lezen hoorde ik vaag in mijn achterhoofd iets zoemen: een herinnering aan de roman Graz van Bart Moeyaert (Querido). Deze roman heb ik ooit via de app Vakantiebieb gelezen. Deze app is een fantastische tool van de Bibliotheek, maar het blijft jammer dat na afloop van de vakantiebieb-periode, het boek onherroepelijk van je tablet of telefoon verdwijnt. Ik kan nu dus ook niet meer nakijken waarom Graz tijdens Alles hiervoor naar boven kwam. Wat ik mij ervan herinner, gaat het in Graz ook om een jongeman die (weer) richting aan zijn leven moet geven. En in dat boek zitten ook hele bijzondere zinnen, vergelijkingen, overlappingen en sprongetjes. Mocht je het ergens tegenkomen, dan raad ik het je zeker aan om te lezen.
Het zijn van die boeken die een licht schurende werking hebben. Als lezer ben je er niet zo maar klaar mee. Ik voel mij na Alles hiervoor ook nog enigszins ongemakkelijk. Hoewel het boek in principe gaat over Jonathan die na een zeer zware periode door het verlies van zowel zijn moeder als zijn jongere broertje, probeert zijn leven weer op te pakken en zin te geven, is de titel in mijn beleving geweldig gekozen. In eerste instantie meende ik daarin te begrijpen dat het slaat op dat verwerkingsproces bij Jonathan (met de zeer bijzondere “hulp” van de Noor), maar pas na het boek helemaal gelezen te hebben, kan ik de titel een definitieve plek geven.
Wil jij ook weten of jij met mij van mening bent dat de titel goed past bij het boek? Dan raad ik je aan om Alles hiervoor te lezen. Ik dank Cathelijne en de Arbeiderspers hartelijk voor het beschikbaar stellen van een leesexemplaar.
Veel leesplezier!
Voor de mening van de andere bloggers van Een perfecte dag voor literatuur over deze roman, klik je HIER.
7 comments: On Ik wil méér!
Jaaaaaa dit was precies de recensie waar ik op hoopte Johanna! Ik las de recensie bij Tessa en werd erg enthousiast, die van Barbara (Lalagè) deed hetzelfde (al was zijzelf minder enthousiast) en jouw recensie is als de kers op de taart. Dit boek m.o.e.t. ik hebben, literatuur zoals literatuur bedoeld is. Dankjewel!!
Oké, genoeg gejubeld, terug naar jouw recensie. Yep ook ik was wekenlang in de ban van Oranje, terwijl ik niet van voetballen houdt, heb ik elke wedstrijd van hen gekeken (wat is dat toch?). Jullie moestuin klinkt heerlijk, hopelijk komen er nog veel foto’s voorbij op Instagram?! Ah goed dat ik het weet met de vakantie bieb app, nog eens terugkijken is er dus niet bij?
Je recensie: ik zei het al, voor mij het laatste duwtje wat ik nodig heb om dit boek te gaan lezen, prachtig omschreven en wat knap dat je deze recensie zo snel na het lezen hebt gekregen. Mooi!
Ha Sandra, wat heb je een heerlijke, lange reactie geschreven.
De Vakantiebieb werkt eigenlijk net als de “gewone” bieb: termijn voorbij = boeken inleveren. Jammer, maar wel logisch.
Ik ben zelf nog te druk met eigen blogpost bezig geweest om te kunnen kijken wat de anderen van Alles hiervoor vinden. Straks of morgen even tijd voor maken. En dat is wel het leuke van met meerdere bloggers op dezelfde dag over hetzelfde boek bloggen: alle meningen bij elkaar. Dat ga jij straks ook krijgen met onze driemansactie rond De Verwondering 🙂
Ah ja dat klinkt inderdaad logisch haha!
Ja inderdaad dat vind ik ook mooi om zo de mening van meerdere mensen over 1 boek te lezen. Ik probeer na 1 recensie altijd in te schatten welke boekenblogger het een goed boek vond en welke wat minder hahaha. Enne vanaf september doe ik mee met Een perfecte dag voor literatuur, dat is nog een blogdroom die voor mij uitkomt 🙂
Ja leuk hè dat realiseerde ik mij vorige week opeens @ onze driemansactie rond De Verwondering, ik verheug mij erop, leuk!
Hé wat leuk! Welkom bij de club 😉
Gave recensie zo kort nadat je het gelezen hebt. Zelf had ik het boek al een week eerder gelezen, maar pas afgelopen weekend schoot mij een invalshoek te binnen waar ik iets mee kon. Ik ben ook nog erg onder de indruk van dit boek en heb mijn hoofd vol met de theorie die ik nog verder wil uitwerken.
Daarom moet ik nog even nadenken of ik je kan volgen vwb de betekenis van de titel. Heb hier nog niet zo bij stil gestaan.
Dank voor je reactie. En wat die titel-duiding betreft: misschien heeft het voor jou een andere betekenis. En dat maakt lezen en er over bloggen juist zo leuk. Het blijft altijd een persoonlijke interpretatie, ingebed in eigen ervaringen en verwachtingen. Door er met elkaar over te bloggen en te “praten” (in welke vorm dan ook) word je je daarvan weer meer bewust en kan de blik van een ander weer een extra dimensie aan de eigen opvattingen geven.
Dat is het ja, het boek, het verhaal, de personages ‘schuren’. Maar op een prettige wijze. Ik kon er niet de vinger op leggen wat het boek precies met mij deed, waarom het toch iets raakte terwijl er stijlgrepen worden gebruikt die mij normaal wel eens kunnen irriteren. Je hebt het goed verwoord!